Iedere keer weer die gedachten in de sportschool. Acht opties en welke kies ik? Het liefst die ene die het minst gebruikt is, maar hoe bepaal ik dat? En welke douche kies ik als één van de acht al bezet is? Vind ik vrije uitkijk dan ineens toch belangrijker dan minder pluisjes verspreid over de tegels op de vloer? Je herkent het vast : douchedillema’s in de sportschool. En dan laat ik het klasje spinning guys - dat in het diepste verlangen luidruchtig doucht in aaneengeschakelde hokjes - nog achterwege.

Thuis deed ik een Google search en ik ontdekte dat nooit eerder een onderzoek Human Behaviour when having to choose from 8 Public Showers verricht is. Om nu zelf een hele dag vinkjes zetten in de doucheruimte is raar en staat gelijk aan zingen onder die douches: niemand zit erop te wachten en het maakt mensen bang. Ik kon niets anders dan mijn eigen gedrag te bekijken en te koppelen aan wat ik wél online kon vinden. Zo zie je maar, de beste ideeën ontstaan met shampoo in je haar.

Situatieschets doucheruimtes

indeling douches

-> = ingang en looprichting
Z = zeeppompjes, 3 stuks en 50% van de tijd leeg
1,2, etc. = doucheruimte zonder afsluiting

Streep erdoor: selectieronde 1

Heb ik vrije keuze, dan vallen een paar douches direct af. Douches 1 en 2 zijn voor de mensen die niet vies zijn van extra aandacht of zij die wel heel erg in-touch zijn met hun lichaam. Het idee dat iedereen langs je douchehokje loopt, maakt mij ook niet heel erg blij. Natuurlijk begrijp ik dat mensen ook naar de zeeppompjes gaan, toch is die doorloop verderop een stuk minder. Een grove inschatting leert dat 63,4% van de mensen eigen zeep meeneemt en reguliere badgasten weten dat de zeeppompjes de helft van de tijd leeg zijn. Minder doorloop bij doucheruimtes 3 t/m 8 dus.

Nummer 7 en 8 zijn voor de types die in hun ondergoed naar de doucheruimte lopen en de ingang van het hokje vervolgens behangen met handdoeken. Inkijk beperken tot aan blote tenen en keihard douchen maar. En zo zijn er best wat mensen bij mij in de sportschool. Bedenk daarbij dat bij douche 7 en 8 mensen stilstaan om zeep te pompen of te doen alsof als deze toch weer leeg zijn. Twee legitieme redenen om niet voor douches 7 en 8 te gaan. De vraag is alleen of iedereen zo denkt over de doucheruimtes in de hoeken en we dus massaal dezelfde gedachtefout maken. What would Beyoncé do? biedt hier geen oplossing.

Putjes, pluisjes en nattigheid: selectieronde 2

Na de eerste afvalronde heb ik nog vier opties: 3 t/m 6. Om tot de juiste keuze te komen, laat ik de volgende factoren meespelen.

 1. Aanwezigheid andere bezoekers in alle acht douches, vervolgens down-narrowen naar de vier in het midden
 2. Vieze putjes, rondzwervende pluisjes en Overig Onverklaarbaar (ik draag áltijd slippers en nog net geen handschoenen)
 3. Schuimresten en druppels

Krijg je kriebels van deze punten? Sta dan vooral niet stil bij de hygiëne in een vliegtuig. Toch kan ik ondanks bovengenoemde drie punten geen eenduidige voorkeur uitspreken. Wel merk ik dat ik liever linksom een douche instap en dus eerder kies voor douches 3 en 5. Dit natuurlijk alleen als bovenstaande drie factoren niet van belang zijn. Uiteindelijk merk ik dat ik het vaakst eindig in doucheruimte 5.

Toch nog een onderzoekje!

Oké, ik heb dan geen onderzoek over douchekeuzegedrag gevonden, wel ontdekte ik een onderzoek over gedrag op openbare wc’s. Enige verschillen: andere aantallen wc’s, uitgangspunt is een enkele rij en de aanloop is verschillend. Mannen vertonen duidelijk ander gedrag dan vrouwen en de gegevens van deze mannen heb ik gematcht met mijn eigen gedrag. Zo hoop ik tot de schoonste doucheruimte te komen.

Dit zijn de punten die ik meeneem uit het onderzoek van Science of Us:

 • Bij 3 richting-opties gaan de meeste mannen rechtdoor of rechtsaf
 • Mannen kiezen de wc het dichtst bij de deur als de rij wc’s links of rechts van de ingang zijn
 • 73% van de mannen heeft er liever een lege plek tussen
 • Mannen geven civil inattention als ze elkaar tegenkomen op de wc

civil inattention, please

Vergelijking eigen gedrag vs. wc-onderzoek

Ga ik uit van de punten uit het wc-onderzoek dan doe ik het eigenlijk best wel goed.

 • Je kunt beter linksaf gaan. De douches met even nummer vallen af.
 • De eerste doucheruimte links en rechts is voor mannen de meest logische keus. Ook 1 valt af.
 • Nummer 7 vereist afwijkend gedrag en bijzondere rituelen. No-go for me.
 • Douche 1 wordt het meest gebruikt en de meeste mannen hebben er liever een lege plek tussen. Dit maakt douchehokje 5 populairder dan 3.

Wat dat betekent voor mij? Voortaan kies ik douche 3 met 5 als een back-up. Staat er toch iemand aan de overkant dan beroep ik mij nóg vaker op civil inattention. Vieze putjes en Overig Onverklaarbaar blijven bij hoog in het washandje staan. Mocht jij toch voor een ander hokje kiezen: helemaal niet erg. Zolang je maar niet gaat zingen.